Gratinovaní slanečci s brambory
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 366 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 23 g
- Sodík 561 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 819.7 mg
- Vláknina 8284.8 mg
- Vitamín A 8284.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy se 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme.
-
2
Druhý den slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme a slanečky vykostíme. Osušené filety nakrájíme na širší řezy. Oloupané brambory a cibule omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
-
3
Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce), do které poklademe brambory, na ně položíme plátky slanečků a kolečka cibule. Posypeme je bílým pepřem, jemnou strouhankou, pokapeme 2 lžícemi rozpuštěného másla, a dáme do vyhřáté trouby na 200 °C péct. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut a hned podáváme.