Dušená treska s fazolovými lusky
Suroviny
- 350 g Brambory
- 150 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 600 g Filé z aljašské tresky
- 150 g Karotka baby
- 250 g Fazolové lusky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule lahůdková
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř citronový
- 8 špetka Pepř 4 barev
- 3 špetka Pepř bílý
- 5 dl Mléko plnotučné
- 2 cl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 24 g
- Sodík 529 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 99.5 mg
- Draslík 738.9 mg
- Vláknina 14159.5 mg
- Vitamín A 14159.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 30.1 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 805.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme mladé fazolové lusky a pokrájíme je na menší kousky. Oloupeme a omyjeme baby karotku, celer a brambory. Omyjeme lahůdkovou cibulku, pórek a petrželovou nať. Celer a brambory pokrájíme na kostičky, cibulku s pórkem nakrájíme na kolečka. Petrželovou nať posekáme nadrobno. Filé z mořské tresky omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev.
-
2
Zeleninu, kromě petrželové natě, dáme do většího rendlíku, zalijeme mlékem, ochutíme solí, bílým pepřem a pod poklicí při mírné teplotě vaříme 15-20 minut doměkka. Poté zeleninu scedíme, mléko zachytíme. V hlubší větší pánvi si rozehřejeme máslo, na něm orestujeme zprudka (po 1 minutě) filé z každé strany dorůžova, přilijeme 0,2 dl vody a pod poklicí je dusíme 10 minut doměkka. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou poté rozředíme scezeným mlékem a rozšleháme ji dohladka. Podle chuti omáčku dochutíme solí, citrónovým pepřem a pomalu, za častého promíchání, vaříme 10-15 minut.
-
3
Uvařenou zeleninu promícháme zlehka se zeleninou. Přilijeme bešamelovou omáčku, promícháme a necháme přejít varem. Posypeme petrželkou a servírujeme.