Fáš z rybího masa s řapíkatým celerem, mrkví a pikantní rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Rajčata
- 50 g Chilli paprička
- 500 g Filé rybí
- 20 ml Olej olivový
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Tabasco
- 3 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 3 ks Mrkev kořen
- 4 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 špetka Kardamom
- 1 špetka Pepř bílý
- 1 špetka Koriandr čerstvý
- 1 špetka Kmín mletý
- 2 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 22 g
- Sodík 87 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 397.7 mg
- Draslík 298.7 mg
- Vláknina 12052.9 mg
- Vitamín A 12052.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.6 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybí maso uvaříme nebo upečeme (lze použít také ořezy), odstraníme všechny kosti. Na jemno rozemeleme, přemístíme do mísy, přidáme žloutky, kardamom, mletý kmín, koriandr, škrob, přilijeme smetanu a ochutíme solí i bílým pepřem. Můžeme zakápnout citronovou šťávou, důkladně promícháme a propracujeme.
-
2
Mrkev očistíme, oškrábeme a rozkrojíme na cca 8 špalíčků o délce 8 - 10cm. Na stejné klínky nakrájíme i řapíkatý celer. Prsty namočíme ve vodě, konce zeleninových špalíčků obalíme ve směsi rybího masa a vytvoříme válečky. V pánvi mírně rozpálíme olej a paličky na něm ze všech stran opečeme.
-
3
Rajčata omyjeme, vložíme do vroucí vody, necháme projít varem a ihned zchladíme ledovou vodou. Oloupeme a vyřízneme středy, na jemno nasekáme, smícháme s nadrobno pokrájenou cibulí. Přidáme nasekaný česnek, osladíme cukrem a dochutíme nadrobno rozkrájenou bazalkou. Zakápneme olejem, několika kapkami tabasca, osolíme. Na závěr přimícháme nadrobno nasekané chilli papričky. Omáčku přelijeme do malé mističky.
-
4
Do středu talířů položíme vždy dvě paličky s celerem, o ně opřeme dvě paličky s mrkví. Můžeme posypat nadrobno sekaným řapíkatým celerem, podáváme s omáčkou, v níž maso namáčíme.