Slanečkové brambory
Suroviny
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Slaneček
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 dl Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 30 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 181.6 mg
- Draslík 1099.8 mg
- Vláknina 11561.4 mg
- Vitamín A 11561.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.2 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
5 dl vody smícháme s mlékem, do vzniklé směsi poté namočíme slanečky. Ty necháme namočené na několik hodin. Poté je opláchneme pod tekoucí vodou, stáhneme z kůže, vykostíme a nakrájíme nebo nasekáme na drobné kousky.
-
2
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v 1.5 litru vody. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme a opepříme. Očistíme cibule, drobně je pokrájíme a v pánvi na sádle je osmažíme dozlatova.
-
3
Do olejem vytřené misky střídavě klademe vrstvy brambor s pokrájenými slanečky a cibulí i s výpekem. V misce si ve smetaně rozkvedláme vejce s pepřem a poslední vrstvu směsí přelijeme. Mísu dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 230°C přibližně 30 minut dozlatova. Upečené brambory se slanečkem podáváme horké.