Dušený kanic s pikantní chilli omáčkou
Suroviny
- 800 g Kanic obecný
- 1 ks Zázvor celý
- 3 ks Chilli paprička
- 10 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Limetka
- 2 ks Citronová tráva
- 1 ks Banánové listy
- 2 stroužek Česnek
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Víno rýžové čínské
- 2 polévková lžíce Omáčka rybí
- 4 polévková lžíce Omáčka rybí
- 5 polévková lžíce Limetková šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 810 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 35 g
- Sodík 1508 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 63 g
- Cholesterol 139 mg
- Draslík 2590 mg
- Vláknina 8023 mg
- Vitamín A 8023 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62.1 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu očistíme, omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme na papírové utěrce. Kůži na obou bocích nařízneme.
-
2
V misce smícháme rýžové víno s tenkými plátky chilli papriček, nadrobno nasekaným česnekem, nastrouhaným zázvorem, nadrobno pokrájenou lodyhou citronové trávy, nasekanou jarní cibulkou, rybí omáčkou a šťávou vymačkanou z limety. Zpracujeme na středně hrubou pastu, rybu položíme na banánový list a rovnoměrně připravenou směsí potřeme.
-
3
Na dno woku vložíme napařovací mřížku a do 5 cm zalijeme vroucí vodou. Přemístíme na ni rybu i s banánovým listem, zakryjeme a v páře necháme dusit 10-15 minut.
-
4
Mezitím přiravíme omáčku. Do mixéru vložíme nadrobno nakrájené chilli papričky bez semínek, nasekaný česnek, přidáme rybí omáčku, cukr a limetkovou šťávu a rozmixujeme na hladkou pastu. Hotovou omáčku přemístíme do servírovací misky.
-
5
Rybu podáváme horkou na banánovém listu. Omáčku servírujeme zvlášť.