Balkánský kapr
Suroviny
- 1500 g Kapr obecný
- 500 g Rajčata
- 40 g Česnek
- 100 g Paprika sterilovaná
- 500 g Paprika zelená
- 300 g Cibule červená
- 20 g Petržel kudrnka
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 dl Voda pitná
- 1 dl Pomerančová šťáva
- 0.2 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 691 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 29 g
- Sodík 564 mg
- Bílkoviny 74 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 308.8 mg
- Draslík 1982.8 mg
- Vláknina 15269.5 mg
- Vitamín A 15269.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 175.7 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra zbavíme od šupin, vykucháme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou, potom osušíme a zatím necháme stranou. Do hluboké oválné nádoby vsypeme sůl, pepř, mletou papriku, vše smícháme, kapra důkladně celého směsí potřeme.
-
2
V pánvi rozpálíme olej a připraveného kapra zprudka opečeme z obou stran. Červenou cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na kolečka, dáme je do misky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme do misky. Zelené papriky umyjeme, vyřízneme bílá žebra a rozkrájíme na kolečka. Kapii také nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme, žloutek dáme stanou, bílek vložíme do nádoby, vidličkou rozšleháme, přidáme cukr, pomerančovou šťávu a promícháme.
-
3
Opečeného kapra položíme do středu pekáče, okolo něj naskládáme všechnu připravenou zeleninu, podlijeme vodou, zeleninu polijeme připraveným bílkem s pomerančovou šťávou a pekáč vložíme do předehřáté trouby, kde kapra spolu se zeleninou pečeme přibližně 40 minut.
-
4
Upečeného kapra vytáhneme z trouby, přikryjeme, necháme 10 minut odpočinout a spolu se zeleninou přeložíme na oválný podnos. Umístíme ho opět do středu podnosu, pečenou zeleninu naaranžujeme okolo, vše přizdobíme nasekanou petrželkou kudrnkou a rybu ozdobíme navíc nakrájenými měsíčky z citrónu. Takto připraveného kapra můžeme položit na stůl a nabízet.