Balkánský kapr

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 1500 g Kapr obecný
  • 500 g Rajčata
  • 40 g Česnek
  • 100 g Paprika sterilovaná
  • 500 g Paprika zelená
  • 300 g Cibule červená
  • 20 g Petržel kudrnka
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Voda pitná
  • 1 dl Pomerančová šťáva
  • 0.2 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 691 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 29 g
  • Sodík 564 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 308.8 mg
  • Draslík 1982.8 mg
  • Vláknina 15269.5 mg
  • Vitamín A 15269.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 175.7 mg
  • Vitamín E 5.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra zbavíme od šupin, vykucháme, dobře umyjeme pod studenou tekoucí vodou, potom osušíme a zatím necháme stranou. Do hluboké oválné nádoby vsypeme sůl, pepř, mletou papriku, vše smícháme, kapra důkladně celého směsí potřeme.

  • 2

    V pánvi rozpálíme olej a připraveného kapra zprudka opečeme z obou stran. Červenou cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na tenké proužky, česnek na kolečka, dáme je do misky. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a přidáme do misky. Zelené papriky umyjeme, vyřízneme bílá žebra a rozkrájíme na kolečka. Kapii také nakrájíme na kolečka. Vejce rozklepneme, žloutek dáme stanou, bílek vložíme do nádoby, vidličkou rozšleháme, přidáme cukr, pomerančovou šťávu a promícháme.

  • 3

    Opečeného kapra položíme do středu pekáče, okolo něj naskládáme všechnu připravenou zeleninu, podlijeme vodou, zeleninu polijeme připraveným bílkem s pomerančovou šťávou a pekáč vložíme do předehřáté trouby, kde kapra spolu se zeleninou pečeme přibližně 40 minut.

  • 4

    Upečeného kapra vytáhneme z trouby, přikryjeme, necháme 10 minut odpočinout a spolu se zeleninou přeložíme na oválný podnos. Umístíme ho opět do středu podnosu, pečenou zeleninu naaranžujeme okolo, vše přizdobíme nasekanou petrželkou kudrnkou a rybu ozdobíme navíc nakrájenými měsíčky z citrónu. Takto připraveného kapra můžeme položit na stůl a nabízet.

Komentáře k receptu