Nákyp z brambor a ryby
Suroviny
- 450 g Treska aljašská
- 175 g Mušle srdcovky
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Celer - nať
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 2 dl Vývar rybí
- 1 dl Citronová šťáva
- 1 kg Brambory
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 19 g
- Sodík 333 mg
- Bílkoviny 35 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 68.1 mg
- Draslík 1598.7 mg
- Vláknina 13672 mg
- Vitamín A 13672 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 45.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 37.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory očistíme, omyjeme a oškrábeme, pak je vaříme v osolené vodě, dokud nezměknou.
-
2
Cibuli oloupeme, nakrájíme na jemno. Nať z petrželky omyjeme jemně nasekáme, celerovou nať krájíme na plátky.
-
3
Tresky pokrájíme na kostičky, mušle uvaříme a vyloupeme.
-
4
Ve velké hluboké pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla, přidáme cibuli a celerovou nať, smažíme přibližně 3 minuty. Pak přisypeme mouku, při stálém míchání smažíme ještě minutu. Postupně přiléváme vývar a šťávu z citronů, dokud vše nezhoustne. Dochutíme pepřem.
-
5
Pánev odtavíme z ohně, přidáme tresku, mušle a petržel, vše zamícháme. Směs přendáme do žáruvzdorné misky.
-
6
Z uvařených brambor, zbytku másla a mléka vytvoříme jemnou kaši, kterou podle chuti osolíme a dáme rovnoměrně na rybí základ v misce.
-
7
Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů přibližně 30 až 40 minut, dokud směs nezačne bublat a na povrchu nevznikne světle hnědá kůrka.