Palačinky s lososem a pomerančovým přelivem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Cukr krupice
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 200 g Losos uzený
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Muškátový oříšek
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Pomeranče
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Chřest zelený
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 0.12 polévková lžíce Olej stolní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 576 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 34 g
  • Sodík 168 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 492.2 mg
  • Draslík 370.8 mg
  • Vláknina 3966.4 mg
  • Vitamín A 3966.4 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.4 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest očistíme a odkrojíme dřevnaté konce.

  • 2

    Nejprve uvaříme dřevnaté konce výhonků chřestu v osolené vroucí vodě se lžičkou másla a lžičkou cukru. Vařené zbytky z chřestu vyndáme a ve vzniklém vývaru uvaříme očištěný, na kousky nakrájený chřest, který necháme po uvaření okapat. Než se chřest uvaří, připravíme si těsto na palačinky, a to tak, že v rendlíku rozpustíme máslo, které necháme mírně vychladnout. Rozšlehané žloutky rozmícháme v mléce a vmícháme je do mouky, nakonec do těsta přidáme rozpuštěné máslo a ochutíme ho špetkou soli, nastrouhaným muškátovým oříškem a jemně sekanou pažitkou. Hotové těsto necháme alespoň 30 minut odpočinout. Na hotové palačinky rozdělíme plátky lososa, svineme je, a uchováváme je v teple do podávání. Před podáváním palačinky nakrájíme na špalíčky.

  • 3

    Podáváme tak, že na prohřáté talíře naanžujeme chřest, přelijeme ho horkou omáčkou a okolo přelitého chřestu urovnáme teplé špalíčky palačinek s lososem. Podáváme horké.

  • 4

    Pomerančový přeliv připravíme tak, že pomeranč důkladně omyjeme, speciální škrabkou ho oškrábeme. Část nastrouhané kůry odložíme na konečnou ozdobu. Zbývající nastrouhanou kůru dáme do misky, přilijeme k ní vylisovanou šťávu z pomeranče, smetanu, žloutky a víno a vše vymícháme dohladka. Směs ochutíme solí a pepřem, cukrem a mícháme nad plamenem ve vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne.

Komentáře k receptu