Kapr ve smetanové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 kávová lžička Kapary
  • 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Paprika mletá pálivá
  • 1 kg Kapr obecný
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 728 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 242 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 360.8 mg
  • Draslík 852.9 mg
  • Vláknina 145.5 mg
  • Vitamín A 145.5 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.1 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kapra očistíme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Porce vložíme do mísy, zalijem 3 lžícemi citronové šťávy a necháme pod fólií asi 1 hodinu v chladničce. Poté kapra osolíme, obalíme smíchanými mletými paprikami. Polovinu másla nakrájíme a polovinu rozpustíme, sýr nastrouháme.

  • 2

    Polovinu smetany s polovinou másla vlijeme do zapékací mísy, přidáme porce kapra, přelijeme rozehřátým máslem a pod poklicí asi 15 minut dusíme. Poté kapra zasypeme strouhaným sýrem a bez poklice pečeme v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne.

  • 3

    Upečeného kapra opatrně vyjmeme do pekáče a necháme hřát v troubě na minimum. Do šťávy se smetanou vlijeme zbytek smetany a zašleháme žloutky rozmíchané se solamylem. Za stálého šlehání necháme omáčku zhoustnout, ale dbáme, aby se nevařila. Na závěr přidáme kapary a 1 lžíci citronové šťávy.

Komentáře k receptu