Kapr ve smetanové omáčce
Suroviny
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 kávová lžička Kapary
- 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 kg Kapr obecný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 53 g
- Sodík 242 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 360.8 mg
- Draslík 852.9 mg
- Vláknina 145.5 mg
- Vitamín A 145.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.1 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Porce vložíme do mísy, zalijem 3 lžícemi citronové šťávy a necháme pod fólií asi 1 hodinu v chladničce. Poté kapra osolíme, obalíme smíchanými mletými paprikami. Polovinu másla nakrájíme a polovinu rozpustíme, sýr nastrouháme.
-
2
Polovinu smetany s polovinou másla vlijeme do zapékací mísy, přidáme porce kapra, přelijeme rozehřátým máslem a pod poklicí asi 15 minut dusíme. Poté kapra zasypeme strouhaným sýrem a bez poklice pečeme v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne.
-
3
Upečeného kapra opatrně vyjmeme do pekáče a necháme hřát v troubě na minimum. Do šťávy se smetanou vlijeme zbytek smetany a zašleháme žloutky rozmíchané se solamylem. Za stálého šlehání necháme omáčku zhoustnout, ale dbáme, aby se nevařila. Na závěr přidáme kapary a 1 lžíci citronové šťávy.