Sumčí pikantní polévka s mandlemi
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 80 g Mandle
- 150 g Mrkev kořen
- 200 g Fenykl sladký - hlíza
- 150 g Petržel kořen
- 80 g Račí pasta
- 400 g Sumec filety
- 500 g Rybí hlavy
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 dl Víno bílé
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Bazalka
- 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 793 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 137 g
- Sodík 1564 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 1295.9 mg
- Vláknina 18144.8 mg
- Vitamín A 18144.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 60.2 mg
- Vitamín E 6.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi nasucho opražíme dozlatova mandle a odložíme je do misky.
-
2
Omyté filety ze sumce pokrájíme na kousky, odložíme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a marinujeme 15 minut.
-
3
Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přidáme kousky marinovaného sumce a vaříme asi 5 minut. Dochutíme solí.
-
4
Každou porci posypeme opraženými mandlemi a podáváme.
-
5
Rybí vývar s fenyklem [29924]:
-
6
Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.
-
7
Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).
-
8
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.
-
9
Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.