Sumčí pikantní polévka s mandlemi

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 80 g Mandle
  • 150 g Mrkev kořen
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 150 g Petržel kořen
  • 80 g Račí pasta
  • 400 g Sumec filety
  • 500 g Rybí hlavy
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Jalovec
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Víno bílé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 793 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 137 g
  • Sodík 1564 mg
  • Bílkoviny 45 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 147 mg
  • Draslík 1295.9 mg
  • Vláknina 18144.8 mg
  • Vitamín A 18144.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 60.2 mg
  • Vitamín E 6.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pánvi nasucho opražíme dozlatova mandle a odložíme je do misky.

  • 2

    Omyté filety ze sumce pokrájíme na kousky, odložíme do mísy, osolíme, opepříme, pokapeme citronovou šťávou a marinujeme 15 minut.

  • 3

    Do 1 litru horkého rybího vývaru přimícháme 80 g račí polévkové pasty, povaříme 10 minut, přimícháme 3 lžíce bílého vína, mletou papriku, sůl a pepř podle chuti, přidáme kousky marinovaného sumce a vaříme asi 5 minut. Dochutíme solí.

  • 4

    Každou porci posypeme opraženými mandlemi a podáváme.

  • 5

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 6

    Kořenovou zeleninu: Mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 7

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 8

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu