Štika v rosolu
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 120 g Sůl
- 6 g Pepř černý mletý
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Petržel kořen
- 1300 g Štika obecná
- 100 g Mrkev kořen
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Citrony
- 1 ks Žemle tuková
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 1 balení Želatina v prášku
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 226 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 8 g
- Sodík 7783 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 96.3 mg
- Draslík 223.3 mg
- Vláknina 5931.3 mg
- Vitamín A 5931.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Štiku očistíme, omyjeme, odřízneme hlavu, ocas a ploutve a vhodíme je do hrnce. Štiku opatrně stáhneme z kůže směrem od hlavy k ocasu, kůži rozložíme na naplnění. Pečlivě obereme maso z kostí a vložíme do mísy, kostru přidáme do hrnce k hlavě a ploutvím.
-
2
Housku nakrájenou na kostičky namočíme do mléka, necháme nasáknout a hned vyjmeme a přihodíme k masu. Na rozpáleném másle orestujeme cibulku nadrobno a také přidáme k masu. Osolíme, okořeníme a ručním mixérem rozmixujeme dohladka. Vmícháme vejce a hmotou naplníme kůži, pevně sešijeme.
-
3
Do hrnce s kostrou a zbytky z ryby přidáme oloupanou kořenovou zeleninu a cibuli, bobkový list, přilijeme 1 l vody a osolíme. Chvíli necháme vařit na mírném ohni a opatrně vložíme naplněnou rybu. Přikryjeme a vaříme na mírném ohni asi hodinu.
-
4
Rybu vyjmeme a necháme vychladnout, z vývaru odebereme 250 ml do jiného hrnce, přimícháme želatinu a uvaříme rosol. Vychladlou rybu nakrájíme na plátky, které rozložíme na tác a zalijeme hotovým rosolem, necháme ztuhnout. Ozdobíme citronem a podáváme s tatarskou omáčkou.