Taštičky s čekankou
Suroviny
- 250 g Čekanka
- 220 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Máslo čerstvé
- 120 g Zakysaná smetana
- 80 g Ančovičky konzervované
- 20 g Hrozinky
- 60 g Olivy černé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 20 g Kapary
- 40 ml Olej olivový
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 674 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1400 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 216.3 mg
- Draslík 369.7 mg
- Vláknina 9325 mg
- Vitamín A 9325 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.5 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 30.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo nakrájíme na malé kousky, přidáme do misky s prosátou moukou a prsty vytvoříme drobenku. V drobence uděláme důlek, přidáme sůl a zakysanou smetanu, lžící promícháme a pak rukama propracujeme vláčné těsto. Vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a necháme v chladničce 1-2 hodiny odpočinout.
-
2
Čekanku očistíme a blanšírujeme ji, zcela ponořenou, 2-3 minuty v osolené vroucí vodě. Vyjmeme, necháme okapat, nakrájíme na plátky a osmahneme na olivovém oleji. Nesmí zcela změknout. Smícháme prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené ančovičkové filety, proprané a okapané rozinky a čekanku. Olivy vypeckujeme a nadrobno nakrájíme, smícháme s kapary a přidáme do mísy s čekankou a dalšími přísadami. Dobře promícháme s rozšlehaným žloutkem a ochutíme solí a pepřem. Z těsta vyválíme asi 3 mm vysoký plát, vykrájíme 24 koleček o průměru asi 12 cm a na polovinu koleček klademe připravenou náplň. Okraj těchto koleček potřeme rozšlehaným bílkem, položíme na ně druhé kolečko a vidličkou okraj ozdobně přitlačujeme. Rozšleháme žloutek a potřeme jím taštičky, které ještě několikrát vidličkou propíchneme. Taštičky položíme na plech vyložený papírem na pečení a pečeme v předehřáté troubě asi 35-40 minut při 170 °C.