Okouník na zelenině
Suroviny
- 5 g Maizena - kukuřičný škrob
- 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Mrkev kořen
- 600 g Okouník mořský
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 200 g Pórek
- 200 g Cuketa
- 10 g Zázvor celý
- 10 g Kari koření
- 30 g Máslo čerstvé
- 50 ml Omáčka sójová
- 30 ml Citronová šťáva
- 50 ml Sherry brandy
- 350 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 474 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 87 g
- Sodík 1022 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 93.6 mg
- Draslík 830.2 mg
- Vláknina 9293.5 mg
- Vitamín A 9293.5 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.3 mg
- Vitamín E 3.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 63 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev, pórek a cukety nakrájíme na tenké dlouhé proužky, zázvor oloupeme a nadrobno nakrájíme. V misce smícháme sójovou omáčku, škrobovou moučku a sherry a odložíme stranou. Rybí filety očistíme, osušíme, po obou stranách pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme a 15 minut necháme odležet.
-
2
V rendlíku rozpustíme máslo, odstavíme, vmícháme kari, krátce vrátíme na zdroj tepla, zahřejeme, avšak nesmažíme. Opět odstavíme, vmícháme metličkou mouku a podlijeme vývarem. Za stálého míchání ještě jednou provaříme a při mírné teplotě ještě 5 minut necháme vařit. Vmícháme smetanu, ochutíme solí a bílým pepřem, přilijeme bílé víno a omáčku krátce před podáváním metličkou našleháme.
-
3
V pánvi zahřejeme olej, osmahneme na něm nejprve mrkev, potom cuketu a pórek a nakonec zázvor a za stálého míchání 3-4 minuty opékáme dokřupava. Zalijeme připravenou sójovou směsí a udržujeme v teple. Rybí filety, které krátce před opékáním obalíme v hladké mouce, osmažíme po obou stranách na směsi oleje a másla.
-
4
Před podáváním na talíře nejprve rozdělíme zeleninovou směs, na ni položíme osmažené rybí filety a ryby pokapeme kari omáčkou.