Polévka z Termoli
Suroviny
- 50 g Paprika žlutá
- 200 g Mušle slávky
- 200 g Mořský ďas
- 200 g Treska aljašská
- 200 g Garnát obecný
- 200 g Mušle srdcovky
- 200 g Olihně
- 60 g Paprika zelená
- 200 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 2 kávová lžička Petržel - nať
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 1 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Olej stolní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 6 g
- Sodík 1006 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 265.4 mg
- Draslík 1011.3 mg
- Vláknina 2921.5 mg
- Vitamín A 2921.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.7 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme mušličky. Oškrábeme z ryb šupiny, vykucháme je, vykostíme a pokrájíme na kusy. Vykucháme olihně, stáhneme z nich kůži a vhodíme do mísy. Vyloupeme garnáty, odstraníme z nich černé střívko.
-
2
Oloupeme stroužky česneku a mírně podrtíme. Scezené slávky a mušličky vhodíme do pánve, přidáme stroužek česneku, trochu nasekané petrželky, víno, lžíci oleje a necháme je na prudkém plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a vhazujeme je do mísy. Skořápky, mušličky i slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Několik celých mušliček a slávek necháme na ozdobu. Nakonec jemně scedíme tekutinu z jejich vaření a dáme si ji stranou.
-
3
Papriky pokrájíme na proužky. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a pak je hrubě nasekáme. V pánvi na zbývajícím oleji osmažíme nasekanou cibuli, přidáme pokrájené papriky, zbytek petrželky a zbývající stroužek česneku, po chvíli přidáme rajčata, špeku soli a pepře, na prudkém plameni vše 5 minut dusíme.
-
4
Přidáme připravené ryby, po chvíli přidáme olihně, garnáty a na středním plameni je pod pokličkou 15 minut dusíme. V polovině této doby přilijeme uschovanou tekutinu z vaření mušliček a slávek. Několik minut před koncem dušení přidáme vyloupané slávky a mušličky. Hotovou polévku podáváme horkou a chceme-li, dáme k ní krajíčky chleba lehce opečené v troubě.