Speciální středomořský pokrm
Suroviny
- 5 g Šafrán
- 300 g Rýže Arborio
- 50 g Cibule
- 40 g Máslo čerstvé
- 300 g Mušle slávky
- 200 g Mořský ďas
- 200 g Filé z mečouna
- 300 g Mušle srdcovky
- 40 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 250 g Rajčata
- 100 g Hrách
- 750 ml Vývar rybí
- 40 ml Olej olivový
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 25 g
- Sodík 1359 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 65 mg
- Draslík 1035.5 mg
- Vláknina 5077.5 mg
- Vitamín A 5077.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 35.9 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjte mušle. Připravíme si rýži. Oloupeme cibuli, omyjeme ji, nasekáme a osmažíme v hrnci na 20 g másla. Přisypeme rýži a chvíli ji smažíme, přidáme šafrán, rozmíchaný v troše rybího vývaru, pak přilijeme zbývající rybí vývar, zamícháme, zakryjte hrnec pokličkou a dáme ho na 18-20 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
-
2
Mezitím si připravíme omáčku. Omyjeme maso z mečouna a mořského ďasa a pokrájíme ho na kousky. Sloupněme z olihní kůži, vykucháme je, promyjeme a pokrájíme na kousky. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko.
-
3
Scedíme mušličky a dáme je společně se slávkami do pánve, postavíme ji na oheň, dáme do ní lžíci oleje a špetku omyté a nasekané petrželky a necháme je na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do mísy. Vyhodíme skořápky a všechny plody moře, které se neotevřely, scedíme tekutinu z jejich vaření a dáme si ji stranou.
-
4
Oloupeme stroužek česneku a cibuli a nasekáme je společně se zbývající petrželkou. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme je okapat do cedníku a pak je nasekáme. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a smažíme na něm 2 minuty pokrájené olihně, vyjmeme je a dáme stranou. Ve stejné pánvi smažíme 2 minuty nejdříve pokrájené rybí maso, pak garnáty. Vše vyjmeme a dáme stranou.
-
5
Ve stejné pánvi osmažíme na zbývajícím oleji nasekaný česnek, nasekanou cibuli a nasekanou petrželku, přidáme hrášek a smažíme vše několik minut dohromady. Přidáme nasekaná rajčata, sůl a pepř, trochu vývaru z plodů moře a pod pokličkou dusíme rajčata 10 minut. Přidáme připravené kusy ryb a garnáty a dusíme vše ještě 2-3 minuty. Vytáhneme rýži z trouby, vmícháme do ní na kousíčky pokrájené máslo, dvěma vidličkami vše promícháme, aby se zrnka neslepila k sobě, a podáváme rýži s omáčkou z plodů moře.