Speciální středomořský pokrm

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Šafrán
  • 300 g Rýže Arborio
  • 50 g Cibule
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mušle slávky
  • 200 g Mořský ďas
  • 200 g Filé z mečouna
  • 300 g Mušle srdcovky
  • 40 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 250 g Rajčata
  • 100 g Hrách
  • 750 ml Vývar rybí
  • 40 ml Olej olivový
  • 1 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 795 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 1359 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 72 g
  • Cholesterol 65 mg
  • Draslík 1035.5 mg
  • Vláknina 5077.5 mg
  • Vitamín A 5077.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.9 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjte mušle. Připravíme si rýži. Oloupeme cibuli, omyjeme ji, nasekáme a osmažíme v hrnci na 20 g másla. Přisypeme rýži a chvíli ji smažíme, přidáme šafrán, rozmíchaný v troše rybího vývaru, pak přilijeme zbývající rybí vývar, zamícháme, zakryjte hrnec pokličkou a dáme ho na 18-20 minut do trouby předehřáté na 190 °C.

  • 2

    Mezitím si připravíme omáčku. Omyjeme maso z mečouna a mořského ďasa a pokrájíme ho na kousky. Sloupněme z olihní kůži, vykucháme je, promyjeme a pokrájíme na kousky. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko.

  • 3

    Scedíme mušličky a dáme je společně se slávkami do pánve, postavíme ji na oheň, dáme do ní lžíci oleje a špetku omyté a nasekané petrželky a necháme je na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme je do mísy. Vyhodíme skořápky a všechny plody moře, které se neotevřely, scedíme tekutinu z jejich vaření a dáme si ji stranou.

  • 4

    Oloupeme stroužek česneku a cibuli a nasekáme je společně se zbývající petrželkou. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme je okapat do cedníku a pak je nasekáme. V pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a smažíme na něm 2 minuty pokrájené olihně, vyjmeme je a dáme stranou. Ve stejné pánvi smažíme 2 minuty nejdříve pokrájené rybí maso, pak garnáty. Vše vyjmeme a dáme stranou.

  • 5

    Ve stejné pánvi osmažíme na zbývajícím oleji nasekaný česnek, nasekanou cibuli a nasekanou petrželku, přidáme hrášek a smažíme vše několik minut dohromady. Přidáme nasekaná rajčata, sůl a pepř, trochu vývaru z plodů moře a pod pokličkou dusíme rajčata 10 minut. Přidáme připravené kusy ryb a garnáty a dusíme vše ještě 2-3 minuty. Vytáhneme rýži z trouby, vmícháme do ní na kousíčky pokrájené máslo, dvěma vidličkami vše promícháme, aby se zrnka neslepila k sobě, a podáváme rýži s omáčkou z plodů moře.

Komentáře k receptu