Salát Nicoise s tuňákem
Suroviny
- 120 g Fazolové lusky zelené
- 450 g Brambory
- 360 g Tuňák obecný
- 200 g Rajčata
- 180 g Okurka salátová
- 50 g Olivy černé
- 50 g Ančovičky konzervované
- 2 kávová lžička Citronová šťáva
- 1.5 kávová lžička Hořčice
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Salát ledový
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 0.2 šálek Olej olivový
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 35 g
- Sodík 832 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 290.2 mg
- Draslík 1193.4 mg
- Vláknina 11245.2 mg
- Vitamín A 11245.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V mírně osolené vodě vaříme 9 minut brambory, přidáme přepůlené, zbytků stopek zbavené fazolky, vaříme ještě tři minuty, slijeme vodu, brambory a fazolky prudce ochladíme pod tekoucí vodou, necháme okapat a odložíme.
-
2
Uvaříme si vejce v osolené vodě 7-9 minut (po 7 minutách jsou nahniličko a po 9 minutách natvrdo), ochladíme je studenou tekoucí vodou a také odložíme.
-
3
Olivovým olejem po obou stranách potřeme, osolíme a opepříme omyté a papírovými utěrkami osušené maso z tuňáka a na předehřáté žebrované ploténce 2-3 minuty opékáme z každé strany, aby maso bylo křehké, ale uprostřed musí zůstat narůžovělé místo. Pak steaky odložíme.
-
4
V misce šleháme hořčici, česnek, citronovou šťávu, bazalku, sůl, pepř a nakonec všleháme olivový olej. Na talíře rozdělíme na listy rozebraný a na kousky natrhaný ledový salát. Dáme na něj brambory a fazolky, rajčata, olivy, okurku a promícháme. Navrch upravíme oloupaná a podélně na čtvrtky nakrájená vejce a okapané ančovičky (sardele).
-
5
Rozebereme tuňákové steaky, upravíme také na salát, přelijeme zálivkou a ihned servírujeme.