Plody moře po španělsku
Suroviny
- 500 g Humr
- 200 g Olihně
- 200 g Mořský ďas
- 200 g Treska aljašská
- 150 g Krevety tygří - loupané
- 15 g Mandle
- 250 g Mušle slávky
- 2 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
- 125 ml Brandy peach
- 2 ks Cibule
- 2 ks Rajčata
- 8 ks Mušle srdcovky
- 2 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 10 g
- Sodík 474 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 215.4 mg
- Draslík 906.4 mg
- Vláknina 5741.2 mg
- Vitamín A 5741.2 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.7 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na pánvi na lžíci oleje opečeme krajíčky chleba bez kůrky, když jsou křupavé, rozmixujeme nebo je v hmoždíři rozmělníme s 2 stroužky česneku a s mandlemi.
-
2
Na jiné pánvi rozehřejeme 3 lžíce oleje a 10-15 minut opékáme dozlatova cibuli. Můžeme přilít trochu vody, přidáme rajčata a mícháme, dokud se od nich neoddělí olej.
-
3
Podélně rozpůlíme humra, odstraníme střívko, žaludek, houbovitě vypadající žábry, rozlámeme klepeta a vybereme z nich maso. Z ocasu také vybereme maso, nakrájíme na kousky a olihně na kroužky.
-
4
Osolíme, opepříme a moukou zaprášíme maso z ďasa, tresky a humra. Na pánvi rozehřejeme zbylý olej, opečeme na něm zvlášť ryby, krevety, humra, olihně, norské humry, když začnou hnědnout, přendáme je do hrnce. Přidáme srdcovky, slávky, zbylý česnek, petrželku a zahříváme. Přilijeme brandy, zapálíme a když plameny zhasnou, přidáme rajčatovou směs, vodu v takovém množství, aby byly suroviny zakryté, přivedeme k varu a vaříme 3-4 minuty, dokud se slávky a srdcovky neotevřou. Ty, které zůstanou zavřené, vyhodíme.
-
5
Vmícháme směs z chlebem, sůl, pepř, ještě 5 minut dusíme, rozdělíme na talíře, ozdobíme plátkem citronu a servírujeme.