Tropický cheesecake s kokosem a ananasem
Suroviny
- 50 g Kokos - mletý (Kopra)
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Sýr krémový
- 100 g Cukr vanilka
- 250 g Mascarpone
- 50 g Lupínky kokosové
- 300 g Sušenky kokosové
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 400 ml Mléko kokosové
- 1 ks Ananas
- 6 plátek Želatina bílá plátky
- 1 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Malibu
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 634 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 51 g
- Sodík 168 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 90.7 mg
- Draslík 249.5 mg
- Vláknina 3535.3 mg
- Vitamín A 3535.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozmixujeme kokosové sušenky, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem a 50 ti gramy strouhaného kokosu. Směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky kulaté otevírací dortové formy o průměru 23 cm ( formu předem vytřeme máslem a vyložíme pečicím papírem )tak, aby směs sahala do výšky 3 - 4 cm, aby se do ní dala upravit náplň.
-
2
6 plátků želatiny přelijeme vodou a necháme je změknout.
-
3
Prošleháme mascarpone, smetanový sýr a vanilkový cukr ve velké míse tak, aby vznikl hladký krém.
-
4
Smetanu ke šlehání a kokosové mléko dáme do žáruvzdorné misky, kterou postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu z plátků želatiny a v teplé smetanové směsi je za stálého míchání necháme rozpustit. Přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a současně s jednou lžící kokosového rumu ( např. Malibu )zapracujeme do krému. Vzniklou náplň upravíme na sušenkový základ ve formě, vložíme do chladničky a necháme ideálně přes noc, minimálně alespoň tři hodiny ztuhnout.
-
5
Předehřejeme troubu na 120 °C. Oloupeme ananas, nakrájíme ho na velmi tenké plátky, rozložíme je na silikonovou podložku, nebo na pečicí papír. Vložíme do trouby a ananas pečeme hodinu a půl až dvě hodiny. Ananas by měl být vyschlý, ale ne zhnědlý, doba pečení je závislá na tloušťce plátků. Po upečení necháme plátky vychladnout, pak je dáme do mělké nádoby a přelijeme je kokosovým rumem. V přikryté nádobě necháme ananas máčet v rumu asi 1 hodinu.
-
6
50 gramů kokosových lupínků opražíme na suché pánvi za stálého míchání a pak je necháme vychladnout ( práci si můžeme usnadnit, pokud rovnou koupíme pražené kokosové lupínky ).
-
7
Než budeme podávat, zbavíme ananasové plátky nadbytečné tekutiny a upravíme je na dort od středu k okrajům tak, aby okraj dortu zůstal volný. Volný okraj posypeme praženými kokosovými lupínky.
-
8
Po nakrájení získáme 12 porcí vynikajícího cheesecake, který vás přenese přímo na pláž kdesi v tropech.