Švestková omáčka k plněné vepřové roládě
Suroviny
- 50 g Mandle
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 g Švestky
- 1200 g Vepřové maso libové
- 5 g Sůl
- 5 g Zázvor celý
- 5 g Skořice mletá
- 5 g Hřebíček
- 60 g Cibulka jarní
- 5 g Pepř černý celý
- 15 g Tymián čerstvý
- 50 ml Olej olivový
- 250 ml Víno portské
- 10 ml Citronová šťáva
- 1 ks Jablka
- 2 ks Bobkový list
- 2 hrnek Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1285 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 97 g
- Sodík 502 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 249 mg
- Draslík 389.6 mg
- Vláknina 11226.5 mg
- Vitamín A 11226.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 3.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7625.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme, osušíme a podélně rozřízneme. Okořeníme solí a pepřem. Cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Jablko oloupeme, vykrojíme jaderník, rozčtvrtíme a nakrájíme na kostičky. Spolu s cibulkou podusíme na másle doměkka. Smícháme se zázvorem a s mandlemi, osolíme, opepříme a rozetřeme na maso.
-
2
Roládu stočíme a ovážeme. Rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Přilijeme 2 šálky horké vody, přidáme tymián a bobkové listy a společně dusíme 50 minut. Potom maso obrátíme, přidáme švestky a portské víno a dusíme dalších 15-20 minut. Maso vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočívat. Z omáčky vyjmeme bobkový list a tymián, rozmixujeme ji a podle potřeby zředíme trochou vody. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou, skořicí a mletým hřebíčkem.