Plněné ovocné knedlíky slazené stévií

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 180 g Mouka celozrnná špaldová
  • 70 g Mouka polohrubá
  • 22 g Droždí
  • 80 g Mák mletý
  • 125 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička stévie
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 12 ks Meruňky
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 4 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Mouka sójová odtučněná
  • 2.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 73 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 537 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 695.2 mg
  • Vláknina 15850.5 mg
  • Vitamín A 15850.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 15 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme celozrnnou, polohrubou a sójovou mouku se solí. Mouku promícháme, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj kvasnice se špetkou cukru, kvasnice zalejeme vlažnou vodou a necháme kvásek vykynout. Poté vše promícháme a pak vařečkou vypracujeme těsto tak, aby bylo polotuhé, hladké a vláčné a nelepilo se. (Podle potřeby můžeme přidat vody o něco více.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.

  • 2

    Omyté čerstvé meruňky vypeckujeme. Pomletý mák v misce smícháme se 1.5 lžičkou práškové stévie.

  • 3

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 12 dílů, z každého vytvoříme malý bochánek, do každého bochánku na střed položíme meruňku a zabalíme ji do těsta. Konce těsta k sobě pořádně přimáčkneme a v dlaních vytvarujeme malý kulatý knedlík. Překryjeme je pak na 10-14 minut utěrkou a necháme je znovu kynout.

  • 4

    V širokém hrnci přivedeme 4l vody s 1 lžičkou soli k varu. Do vroucí vody opatrně vhazujeme vykynuté knedlíky a vaříme je přibližně podle velikosti 8-12 minut. Občas je vařečkou ve vodě promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky po chvilce vaření by měly vyplavat k hladině. První uvařený knedlík vyjmeme, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečný čas na uvaření - těsto se uvnitř nesmí lepit.

  • 5

    Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme je připraveným mákem, pokapeme rozpuštěným máslem a hned servírujeme.

Komentáře k receptu