Plněné ovocné knedlíky slazené stévií
Suroviny
- 180 g Mouka celozrnná špaldová
- 70 g Mouka polohrubá
- 22 g Droždí
- 80 g Mák mletý
- 125 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička stévie
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 12 ks Meruňky
- 1 špetka Cukr krupice
- 4 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Mouka sójová odtučněná
- 2.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 10 g
- Sodík 537 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 37 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 695.2 mg
- Vláknina 15850.5 mg
- Vitamín A 15850.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme celozrnnou, polohrubou a sójovou mouku se solí. Mouku promícháme, uděláme do ní důlek, rozdrobíme do něj kvasnice se špetkou cukru, kvasnice zalejeme vlažnou vodou a necháme kvásek vykynout. Poté vše promícháme a pak vařečkou vypracujeme těsto tak, aby bylo polotuhé, hladké a vláčné a nelepilo se. (Podle potřeby můžeme přidat vody o něco více.) Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout.
-
2
Omyté čerstvé meruňky vypeckujeme. Pomletý mák v misce smícháme se 1.5 lžičkou práškové stévie.
-
3
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál. Rozdělíme ho na 12 dílů, z každého vytvoříme malý bochánek, do každého bochánku na střed položíme meruňku a zabalíme ji do těsta. Konce těsta k sobě pořádně přimáčkneme a v dlaních vytvarujeme malý kulatý knedlík. Překryjeme je pak na 10-14 minut utěrkou a necháme je znovu kynout.
-
4
V širokém hrnci přivedeme 4l vody s 1 lžičkou soli k varu. Do vroucí vody opatrně vhazujeme vykynuté knedlíky a vaříme je přibližně podle velikosti 8-12 minut. Občas je vařečkou ve vodě promícháme, aby se nepřichytily ke dnu. Knedlíky po chvilce vaření by měly vyplavat k hladině. První uvařený knedlík vyjmeme, rozkrojíme a tak zjistíme, jestli je dostatečný čas na uvaření - těsto se uvnitř nesmí lepit.
-
5
Uvařené knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme je připraveným mákem, pokapeme rozpuštěným máslem a hned servírujeme.