Vepřové žebírko s hrozny a šafránovou rýží
Suroviny
- 600 g Vepřové kotlety
- 400 g Hroznové víno
- 120 g Máslo čerstvé
- 200 ml Rýže loupaná
- 300 ml Voda pitná
- 200 ml Víno červené
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Šafrán
- 0.1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 39 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 139.5 mg
- Draslík 883.7 mg
- Vláknina 6633.7 mg
- Vitamín A 6633.7 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži přebereme, vypereme a scedíme. Rozehřejeme troubu na 170°C.
-
2
Na polovině másla necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání 0.5 minuty opékáme. Zalijeme vodou, přidáme šafrán, osolíme a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby.
-
3
Vepřové kotlety naklepeme, ostrým nožem uvolníme kost, osolíme je, okořeníme pepřem a skořicí a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji, celkem 8-10 minut. Opečená žebírka uložíme do tepla, šťávu podle chuti osolíme, zalijeme červeným vínem, přidáme 1 lžičku cukru a asi 5 minut provaříme.
-
4
Mezitím na zbylém másle prohřejeme hroznové víno.
-
5
Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou, upravíme na talíře, přelijeme polovinou šťávy, na rýži položíme žebírka, obložíme prohřátými kuličkami vína a přelijeme druhou polovinou šťávy.