Nákyp z modrého sýra, fíkový korpus a hroznová šťáva
Suroviny
- 200 g Fíky čerstvé
- 800 g Hroznové víno
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Ořechy vlašské
- 150 g Sýr Niva (Rokfór)
- 7 g Droždí
- 20 g Cukr moučkový
- 150 ml Mléko plnotučné
- 200 ml Víno bílé
- 125 ml Voda pitná
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 760 kcal
- Sacharidy 93 g
- Tuky 19 g
- Sodík 734 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 348.6 mg
- Draslík 785 mg
- Vláknina 10425 mg
- Vitamín A 10425 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.7 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 243.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve připravíme fíkový korpus. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme cukr a necháme vykynout. Fíky pokrájíme, dva odložíme na dozdobení. Smícháme je se 160 g mouky, solí, vejci vyšlehanými s cukrem a na závěr přidáme vykynuté droždí. Zakryjeme fólií a necháme kynout cca 60 minut při pokojové teplotě.
-
2
Hluboký plech vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme cca 15-20 minut. Hotový korpus vyklopíme a necháme vychladnout. Poté nakrájíme a před podáváním vždy krátce osmahneme na másle po obou stranách.
-
3
V průběhu kynutí těsta připravíme nákyp. V rendlíku smícháme mléko s máslem a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a postupně přidáváme zbylou mouku. Dál mícháme, dokud se směs nepřestane lepit na stěny. Přemístíme do mísy, promícháme a necháme vychladnout. Přidáme žloutky a postupně je zapracujeme. Zvlášť vyšleháme z bílků tuhý sníh. Sýr rozmělníme na malé kousky a přidáme ho do těsta. Nakonec zlehka zamícháme bílkový sníh.
-
4
Zapékací formičky vymažeme máslem a vysypeme najemno namletými ořechy. Naplníme nákypem a ve vodní lázni pečeme při 200 °C cca 30 minut dozlatova.
-
5
Hroznové víno otrháme, opláchneme a část oddělíme na dekoraci. Zbytek vložíme do rendlíku a rozmačkáme. Přilijeme víno a zvolna zahříváme. Při teplotě cca 150 °C dusíme cca 25 minut. Teplou směs procedíme přes jemný cedník, z dužiny vymačkáme šťávu. Poté džus znovu zahříváme a necháme zredukovat na polovinu množství. Před podáváním ohřejeme, je-li již studený.
-
6
Servírujem tak, že korpus položíme na střed talíře, poklademe měsíčky fíků do tvaru větrníku. Do středu dáme nákyp, doplníme kuličkami vína a kousky sýra a pokapeme hroznovou omáčkou.