Olejový koláč s červenými hrozny
Suroviny
- 600 g Hroznové víno
- 180 g Máslo čerstvé
- 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Tuk
- 50 g Citronová kůra
- 15 g Kypřicí prášek do pečiva
- 270 g Cukr moučkový
- 50 g Pomerančová kůra
- 150 ml Mléko polotučné
- 8 ml Tresť vanilková
- 120 ml Olej olivový extra panenský
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl mořská
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 600 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 33 g
- Sodík 64 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 41 g
- Cholesterol 123.6 mg
- Draslík 316.4 mg
- Vláknina 5786 mg
- Vitamín A 5786 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na tento koláč budeme potřebovat nějakou sladkou odrůdu čeveného vína s menšími kuličkami. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr a metlou vyšleháme. Přidáme rozpuštěné máslo, olej, vanilkovou esenci a znovu vyšleháme. Nakonec přisypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, strouhanou citronovou a pomerančovou kůru a vypracujeme těsto. Necháme 10 minut uležet. Formu vymastíme tukem, do těsta přimícháme 1/3 hroznových kuliček, vložíme do formy a dáme do vyhřáté trouby péct. Po 15 minutách navrch nasypeme zbylé hroznové kuličky, koláč vrátíme do trouby a pečeme zhruba 35 minut.
-
2
Vychladlý koláč naporcujeme a podáváme.