Borůvkový koláč s mandlovou drobenkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 987 kcal
- Sacharidy 111 g
- Tuky 52 g
- Sodík 317 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 217.8 mg
- Draslík 447 mg
- Vláknina 12860 mg
- Vitamín A 12860 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.1 mg
- Vitamín E 10.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky přebereme, důkladně propláchneme v cedníku studenou vodou a necháme okapat. Okapané smícháme se medem.
-
2
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme a najemno umeleme.
-
3
V míse smícháme krystalový a vanilkový cukr, polohrubou mouku, Heru a jemně umleté mandle a připravíme drobenku.
-
4
Ve velké míse vymícháme do hladkého těstíčka droždí se lžičkou krupicového cukru, zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu hladké mouky, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut kynout.
-
5
Do vykynutého kvásku přisypeme zbytek hladké mouky, dvě vajíčka a rozehřáté máslo, přidáme špetku soli a vypracujeme hladké těsto. Zaprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut na teplém místě kynout.
-
6
Na pečicí plech rozprostřeme pečicí papír, rozetřeme na něj rovnoměrně vykynuté těsto, vytvoříme vyšší okraje a střed posypeme borůvkami s medem a zasypeme mandlovou drobenkou. Okraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
-
7
Koláč pečeme přibližně 30 minut v troubě, předehřáté na 170 stupňů Celsia.