Cupcaces se sýrovým krémem a borůvkami
Suroviny
- 450 g Borůvky
- 50 g Máslo čerstvé
- 270 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 250 g Sýr Lučina - termizovaný
- 110 g Cukr krupice
- 250 g Cukr krupice
- 840 g Cukr moučkový
- 175 g Sušenky BeBe světlé jemné
- 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Rum
- 0.5 kávová lžička Soda jedlá
- 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 ks Vanilkový lusk
- 1 špetka Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Sirup javorový
- 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
- 1 polévková lžíce Citrónová kůra
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 455 kcal
- Sacharidy 66 g
- Tuky 20 g
- Sodík 54 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 58 g
- Cholesterol 64.3 mg
- Draslík 28.9 mg
- Vláknina 2037.5 mg
- Vitamín A 2037.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté a okapané borůvky rozmačkáme s cukrem na kaši, dáme je do kastólku a pomalu je vaříme asi 5-7 minut. Teplé rozvařené borůvky přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout.
-
2
Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme najemno. Dáme je do mísy, pokapeme je javorovým sirupem, rumem, rozehřátým máslem a dobře vše promícháme. Do každého košíčku dáme po 1 lžíci sušenkového základu. Omytý citrón osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónu vymačkáme do skleničky šťávu.
-
3
Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.
-
4
Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.
-
5
Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.
-
6
Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.
-
7
Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.
-
8
Připravíme si krém z čerstvé Lučiny a smetany: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvou Lučinu, smetanu, špetku soli, ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.
-
9
Do středu vychladlých košíčků hůlkou uděláme důlek. Borůvkovou kaši si dáme do sáčku s tenkou hubičkou a vytvořené důlky naplníme borůvkovou kaší. Pak košíšky ozdobíme krémem, na krém kápneme trošku borůvkové kaše, kterou párátkem rozmícháme s krémem. Působí to ozdobně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.