Cupcaces se sýrovým krémem a borůvkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 24

Suroviny

  • 450 g Borůvky
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 270 g Máslo čerstvé
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 250 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 110 g Cukr krupice
  • 250 g Cukr krupice
  • 840 g Cukr moučkový
  • 175 g Sušenky BeBe světlé jemné
  • 50 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Rum
  • 0.5 kávová lžička Soda jedlá
  • 0.5 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl mořská
  • 3 polévková lžíce Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Sirup javorový
  • 1 polévková lžíce Citrónová šťáva
  • 1 polévková lžíce Citrónová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 455 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 54 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 58 g
  • Cholesterol 64.3 mg
  • Draslík 28.9 mg
  • Vláknina 2037.5 mg
  • Vitamín A 2037.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si formu na 24ks mufin, do kterých vložíme papírové košíčky. Omyté a okapané borůvky rozmačkáme s cukrem na kaši, dáme je do kastólku a pomalu je vaříme asi 5-7 minut. Teplé rozvařené borůvky přes sítko propasírujeme a necháme vychladnout.

  • 2

    Máslové sušenky dáme do igelitového sáčku a válečkem je rozdrtíme najemno. Dáme je do mísy, pokapeme je javorovým sirupem, rumem, rozehřátým máslem a dobře vše promícháme. Do každého košíčku dáme po 1 lžíci sušenkového základu. Omytý citrón osušíme a jemně nastrouháme, pak z citrónu vymačkáme do skleničky šťávu.

  • 3

    Připravíme si těsto: do mísy prosijeme hladkou mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a přimícháme cukr. Přidáme na kousky pokrájené změklé máslo, citrónovou kůru a čerstvá vejce. Směs šleháme ručním elektrickým šlehačem do doby, až se všechny suroviny spojí.

  • 4

    Z jednoho vanilkového lusku vyškrábneme do hrnečku všechna zrníčka a promícháme je s 3 lžícemi mléka.

  • 5

    Za stálého šlehání přidáme vanilku s mlékem a šleháme dalších 30-60 sekund do doby, až se vše spojí. Vyšlehané těsto by mělo být hladké a nadýchané.

  • 6

    Těstem naplníme košíčky tak, že těsto nabereme polévkovou lžicí a malou lžičkou ho ze lžíce seškrábneme do košíčku. Tak naplníme všechny košíčky do 2/3.

  • 7

    Formu s naplněnými košíčky vložíme do středu předehřáté trouby, pečeme je přibližně 20 minut dozlatova. Dobře upečené těsto je na dotek pružné. Upečené košíčky necháme vychladnout.

  • 8

    Připravíme si krém z čerstvé Lučiny a smetany: do jedné mísy prosijeme moučkový cukr. Do druhé mísy dáme změklé pokrájené máslo, z vanilkového lusku vyškrabaná semínka, čerstvou Lučinu, smetanu, špetku soli, ručním elektrickým šlehačem směs šleháme asi 1-2 minuty do doby, až se vše krásně spojí. Pak postupně, v několika dávkách, budeme přidávat moučkový cukr. (Cukr se totiž v menších dávkách lépe zašlehá do krému.) Krém by měl být hladký a nadýchaný. Vložíme ho do cukrářského pytlíku s ozdobnou hubičkou.

  • 9

    Do středu vychladlých košíčků hůlkou uděláme důlek. Borůvkovou kaši si dáme do sáčku s tenkou hubičkou a vytvořené důlky naplníme borůvkovou kaší. Pak košíšky ozdobíme krémem, na krém kápneme trošku borůvkové kaše, kterou párátkem rozmícháme s krémem. Působí to ozdobně. Košíčky poklademe na tác a můžeme podávat. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu