Křehký máslovo-mandlový koláč s jahodami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Jahody zahradní
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 215 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Cukr moučkový
  • 50 g Cukr moučka
  • 300 ml Mléko plnotučné
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Pomeranče
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 1 špetka Sůl mořská
  • 1 špetka Sůl mořská
  • 1 šálek Sedmikráska
  • 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • 5 polévková lžíce Mandle mleté
  • 4.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 70 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 254.6 mg
  • Draslík 208.8 mg
  • Vláknina 4969.6 mg
  • Vitamín A 4969.6 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 251.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem. Přidáme moučkový prosátý cukr, špetku soli, vyškrábaná semínka z jednoho vanilkového lusku a nastrouhanou kůru z omytého pomeranče. Sypkou směs dobře promícháme. Pak přidáme k mouce na kostičky pokrájené změklé máslo, 3 žloutky a 5 lžic mletých mandlí. Těsto důkladně propracujeme rukama, mělo by být hladké, vláčné a polotuhé. Vytvoříme z něj váleček, zabalíme ho do potravinářské fólie a dáme na 30 minut odpočinout do chladničky.

  • 2

    Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. Kulatou koláčovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Zahradní jahody omyjeme a necháme oschnout. Rozkvetlé sedmikrásky se stonkem opláchneme v sítu pod studenou vodou, vodu z nich setřepeme a na chvilku je dáme do sklenice. Pak z nich odstřihneme hlavičky se stonkem, maximálně do 2cm. Sedmikrásky a asi 1/3 jahod se zeleným okvětím odložíme na ozdobu.

  • 3

    Těsto rozválíme na kruh, větší v průměru asi o 2cm, než je dno formy. Těsto vložíme do formy, okraje těsta prsty přitlačíme k okraji formy a propícháme ho vidličkou, aby nám nevyfouklo. Překryjeme ho pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby. Koláč pečeme přibližně 10-13 minut dozlatova. Upečený koláč necháme vychladnout.

  • 4

    Připravíme si vanilkový krém: do kastrólku nalijeme 300ml mléka. Když je teplé, zamícháme do něj seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Pak mléko odstavíme z plotny. V míse vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem a Maizenou dohladka. Mísu se žloutky "posadíme" do kastrólu s vroucí vodou. Postupně, nad parou, za stálého míchání, budeme ke žloutkům přilévat mléko, šleháme směs do zhoustnutí. Hotový krém necháme vychladnout.

  • 5

    Na vychladlý koláčový korpus vylejeme vychladlý krém a uhladíme ho. Povrch koláče ozdobíme pokrájenými jahodami a sedmikráskami. Střed koláče ozdobíme celými jahodami se zeleným okvětím a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu