Nejlepší borůvkový koláč
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 80 g Cukr krupice
- 80 g Cukr krupice
- 700 g Mouka polohrubá
- 100 g Mouka polohrubá
- 40 g Droždí
- 250 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Rum
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 3 l Borůvky
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 786 kcal
- Sacharidy 126 g
- Tuky 28 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 121 g
- Cholesterol 147.2 mg
- Draslík 430 mg
- Vláknina 20560 mg
- Vitamín A 20560 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 29.1 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem.
-
2
Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat.
-
3
V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít.
-
4
V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut.
-
5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout.
-
6
Troubu předehřejeme na 170 °C.
-
7
V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou.
-
8
Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova.
-
9
Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem.