Cheesecake s jahodami a se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 400 g Jahody zahradní
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 600 g Sýr krémový
  • 155 g Cukr krupice
  • 225 g Créme fraiche
  • 55 g Mandle mleté
  • 350 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 ks Vejce slepičí
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 490 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 43 g
  • Sodík 202 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 194.8 mg
  • Draslík 188.4 mg
  • Vláknina 2011.7 mg
  • Vitamín A 2011.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 19.6 mg
  • Vitamín E 1.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  • 2

    Připravíme základ. Do velké mísy dáme 55 gramů krupicového cukru a 55 gramů změklého másla a utřeme je do pěny. Přidáme jedno velké vejce a ještě chvíli třeme.Do pěny zapracujeme mleté mandle. Hotové těsto upravíme do kulaté, otevírací dortové formy o průměru 23 cm, kterou jsme předtím vytřeli tukem a vyložili pečicím papírem. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme 10 - 15 minut dozlatova, pak formu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 3

    Než začneme připravovat náplň, předehřejeme troubu na 170 °C. Obalíme formu potravinářskou folií, postavíme ji do pekáče naplněného zhruba do poloviny výšky vodou tak, aby voda nemohla natéct do formy, ani přetékat přes okraj pekáče.

  • 4

    200 gramů jahod zbavených kalichů rozmixujeme nahladko s 225 ti gramy sbírané smetany,(když ji neseženeme, použijeme crème fraîche ), smetanovým sýrem ( 600 g ), smetanou ke šlehání ( 120 ml ), čtyřmi vejci a 100 gramy krupicového cukru. Vzniklý krém upravíme na upečený základ ve formě a formu ve vodní lázni vložíme na 50 - 60 minut do předehřáté trouby. Že je správný čas pro ukončení pečení poznáme podle toho, že náplň je ztuhlá až na malé místo uprostřed, kde můžeme pozorovat chvění. Vyjmeme formu z vodní lázně a nožem s kulatou špičkou oddělíme náplň od ráfku, aby nepopraskala. Necháme cheesecake zcela vychladnout a pak uložíme minimálně na 3 hodiny do chladničky.

  • 5

    Nakonec, před podáváním, přesuneme cheesecake z formy na tác, potřeme ho 250 ti gramy ušlehané šlehačky a dozdobíme rozpůlenými jahodami. Můžeme ihned podávat, nebo dáme ještě chvíli vychladit do chladničky. Po nakrájení získáme 12 porcí výborného dezertu.

Komentáře k receptu