Rumové bábovičky
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Cukr moučkový
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Sirup cukerný
- 100 ml Rum
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Droždí
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl bylinková
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 6 polévková lžíce Jahody lesní
- 1 polévková lžíce Mléko plnotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 500 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 23 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 166.2 mg
- Draslík 79.7 mg
- Vláknina 1563.6 mg
- Vitamín A 1563.6 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu si předehřejeme na 185°C. Formičky ve tvaru báboviček vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Čerstvá vejce (s pokojovou teplotou) rozklepneme, pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. Do hrnečku rozdrobíme kvasnice, přidáme k nim 1/2 lžičky cukru, 1 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
-
2
V jedné míse vyšleháme žloutky s cukrem a máslem do pěny. Do ní postupně zamícháme prosátou mouku se špetkou soli, mléko a kvásek. Těsto důkladně promícháme až je hladké a bez hrudek. Bílky v druhé míse vyšleháme na tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do těsta.
-
3
Naplníme formičky, poklademe je na plech a dáme do trouby. Snížíme teplotu na 180°C a pečeme 20-25 minut dozlatova. Po upečení je necháme mírně vychladnout, pak je vyklopíme na mísu.
-
4
Než se upečou bábovičky, tak si připravíme rumový sirup: v misce smícháme sirup s vodou a rumem. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku. Lesní jahody propláchneme pod tekoucí vodou, necháme je okapat a osušíme je. Teplé bábovičky dáme na servírovací talířky a polijeme je sirupem. Ozdobíme je šlehačkou, jahodami a podáváme.