Francouzská piškotová cihla
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
- 55 g Máslo čerstvé
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Cukr moučkový
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Čokoláda hořká
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
- 1 polévková lžíce Koňak vaječný
- 0.5 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 485 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 33 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 202.9 mg
- Draslík 150.5 mg
- Vláknina 7911 mg
- Vitamín A 7911 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vytřeme olejem, pečlivě dno i boky vyložíme pečícím papírem, který potřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.
-
2
Čerstvé jahody omyjeme, odstraníme zelené okvětí a jahody necháme oschnout na utěrce. Troubu si předehřejeme na 180°C. Na plotnu připravíme hrnec s vodou, kterou ohřejeme. Do mísy rozklepneme vejce, které budou mít pokojovou teplotu. Pak mísu vložíme do hrnce s teplou vodou a za stálého šlehání (asi 10-12 minut) k vejcím přisypáváme postupně moučkový cukr - voda se ale nesmí vařit, vejce s cukrem vyšleháme metličkou na krém. Hrnec odstavíme z plotny, mísu vyjmeme z hrnce a do vaječného krému přimícháme vanilkový extrakt. Stále budeme krém míchat, dokud nevychladne.
-
3
Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku se špetkou soli. Mouku pomyslně rozdělíme na třetiny. 2/3 mouky smícháme s 2/3 krému. Do zbývajícího krému přimícháme přepuštěné máslo a postupně zbylou mouku. Pak vše spojíme a dobře promíchané těsto nalijeme do připravené formy. Formu s těstem vložíme do trouby a pečeme přibližně 30-35 minut dozlatova. Když se těsto odděluje od stěny formy, bude upečené. Upečený piškot necháme vychladnout, pak odstraníme boky formy.
-
4
Připravíme si ochucenou šlehačku: smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku tak, že postupně v průběhu šlehání přidáme 3 lžíce moučkového cukru, vanilkový extrakt a vaječný likér. Šlehačka musí být tuhá.
-
5
Vychladlý piškot podélně rozřízneme. Na spodní polovinu naneseme 1/3 šlehačky, na ní poklademe na polovičky pokrájené jahody. Na jahody naneseme 2/3 šlehačky, kterou zakryjeme druhou polovinou piškotu. Povrch potřeme zbývající šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a piškot odložíme do lednice na 1-2 hodiny ztuhnout.