Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 12

Suroviny

  • 450 g Mandle
  • 80 g Cukr krupice
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 450 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 170 g Cukr moučkový
  • 340 g Smetana 16% (pochoutková)
  • 60 g Čokoláda na vaření
  • 60 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 kávová lžička Citrónová šťáva
  • 1 kávová lžička Tresť vanilková
  • 0.5 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Sůl
  • 2 kg Jahody zahradní
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Cukr krupice
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 613 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 40 g
  • Sodík 45 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 34.9 mg
  • Draslík 523.2 mg
  • Vláknina 16446.7 mg
  • Vitamín A 16446.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 98 mg
  • Vitamín E 10.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C.

  • 2

    Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme.

  • 3

    V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut.

  • 4

    Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka.

  • 5

    Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout.

  • 6

    Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den.

Komentáře k receptu