Rybízový chlebíček

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 140 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr třtinový
  • 75 g Mandle
  • 150 g Rybíz černý
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Skořice mletá
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 753 kcal
  • Sacharidy 81 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 107 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 35 g
  • Cholesterol 164.7 mg
  • Draslík 389.4 mg
  • Vláknina 8624.2 mg
  • Vitamín A 8624.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 70.5 mg
  • Vitamín E 5.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Formu na chlebíček vytřeme 20 g másla, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.

  • 2

    Očištěný černý rybíz opláchneme a necháme okapat. Zbylé máslo necháme rozpustit. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno.

  • 3

    Šlehačem ušleháme do pěny zchladlé máslo, cukr, sůl a koření. Postupně přidáváme vejce a mleté mandle. Směs šleháme, dokud se nerozpustí cukr.

  • 4

    V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, vmícháme do tekuté směsi spolu s pomerančovou šťávou do hladkého těsta. Na závěr lehce vmícháme rybíz a mátu. Nesmíme rybíz rozmačkat!

  • 5

    Těsto vlijeme do vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je chlebíček upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.

  • 6

    Upečený chlebíček vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut chladnout, vyklopíme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.

Komentáře k receptu