Rybízový chlebíček
Suroviny
- 140 g Máslo čerstvé
- 100 g Cukr třtinový
- 75 g Mandle
- 150 g Rybíz černý
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Muškátový květ
- 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 1 polévková lžíce Máta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 42 g
- Sodík 107 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 164.7 mg
- Draslík 389.4 mg
- Vláknina 8624.2 mg
- Vitamín A 8624.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.5 mg
- Vitamín E 5.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Formu na chlebíček vytřeme 20 g másla, těsto budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C.
-
2
Očištěný černý rybíz opláchneme a necháme okapat. Zbylé máslo necháme rozpustit. Mátu opláchneme, osušíme a nasekáme nadrobno.
-
3
Šlehačem ušleháme do pěny zchladlé máslo, cukr, sůl a koření. Postupně přidáváme vejce a mleté mandle. Směs šleháme, dokud se nerozpustí cukr.
-
4
V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, vmícháme do tekuté směsi spolu s pomerančovou šťávou do hladkého těsta. Na závěr lehce vmícháme rybíz a mátu. Nesmíme rybíz rozmačkat!
-
5
Těsto vlijeme do vymazané formy a v předehřáté troubě pečeme zhruba hodinu. Zda je chlebíček upečený, zjistíme vpíchnutím špejle. Nelepí-li se, je těsto upečené.
-
6
Upečený chlebíček vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut chladnout, vyklopíme z formy a necháme na mřížce zcela vychladnout.