Máslový dezert s žloutkovým krémem a malinami
Suroviny
- 450 g Maliny
- 175 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 120 g Máslo
- 450 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 70 g Cukr moučka
- 100 ml Voda pitná
- 350 ml Mléko plnotučné
- 30 ml Koňak
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Citrony
- 6 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Cukr moučka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 497 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 7 g
- Sodík 62 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 188.4 mg
- Draslík 76.5 mg
- Vláknina 6128.4 mg
- Vitamín A 6128.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 273.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme těsto: z poloviny omytého a osušeného citrónu nastrouháme kůru. Do mísy nasypeme 175g hladké mouky, přidáme špetku soli, nastrouhanou citrónovou kůru, lžičku cukru a pokrájené změklé máslo. Těsto zpracováváme pomocí rukou, postupně přidáváme po lžicích 50-100ml vody. Vypracujeme vláčné těsto, které se nebude lepit. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme v chladničce odpočívat 30 minut.
-
2
Mezitím připravíme krém: vejce rozklepneme, opatrně oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku, do které postupně zapracujeme žloutkovou pěnou. V rendlíku si přivedeme do varu mléko a horké pomalu vmícháme do vzniklého krému. Směs dáme do větší pánve a za stálého míchání při mírné teplotě krém vaříme 2 minuty. Odstavíme, přimícháme koňak, krém zakryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout.
-
3
Troubu předehřejeme na 200°C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Na pomoučeném vále si těsto rozválíme na placku asi 3mm silnou. Formičkou vykrojíme kolečka přibližně o průměru 8-10cm. Kolečka poklademe na plech, propícháme je vidličkou a pečeme dozlatova asi 15 minut.
-
4
Maliny propláchneme v sítu a necháme okapat. Upečená kolečka rozkrojíme širokým ostrým nožem na polovinu. Jednu polovinu koleček potřeme 1/2 krému, na něj poklademe maliny, pomocí lžičky na maliny rozdělíme 2/2 krému, který zakryjeme druhou polovinou koleček. Takto připravená kolečka dáme na velkou mísu, posypeme je moučkovým cukrem a servírujeme.