Jogurtový dort a borůvkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 515 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 37 g
- Sodík 88 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 37.3 mg
- Draslík 57.1 mg
- Vláknina 4602.5 mg
- Vitamín A 4602.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 110.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a vložíme do misky, přidáme jemně nastrouhané nebo rozdrcené sušenky, med, pomleté ořechy a podle potřeby mléko. Rukou vypracujeme těsto, aby se nedrolilo, dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme olejem, vysypeme třtinovým cukrem a připravené těsto namačkáme na dno formy.
-
2
Čtyři plátky želatiny namočíme do studené vody, necháme 10 minut nabobtnat. Do kastrůlku dáme džem s vanilkovým cukrem, zahřejeme, vložíme vymačkanou želatinu. Mícháme až do rozpuštění želatiny. Mírně vychladlou želatinu smícháme s jogurtem, poté rozetřeme na sušenkové těsto ve formě a vložíme do lednice ztuhnout.
-
3
Podle návodu na sáčku uvaříme dortové želé, necháme ho mírně vychladnout. Z lednice vytáhneme dort, na povrch naskládáme očištěné, omyté a okapané borůvky. Přelijeme celý povrch dortu připraveným želé a opět vrátíme do lednice zatuhnout.
-
4
Poté dort krájíme na porce, pokládáme na jednotlivé studené dezertní talíře a podáváme.