Vanilková zmrzlina s jahodami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 340 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 22 g
- Sodík 26 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 414 mg
- Draslík 68.7 mg
- Vláknina 645.5 mg
- Vitamín A 645.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.6 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Smetanu s 1 dl mléka, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a naškrábanou vanilkovou dření svaříme ve vhodném kastrůlku. Žloutky se zbylým cukrem v horké vodní lázní vyšleháme na hustou pěnu. Teplou smetanu s mlékem opatrně vmícháme do žloutku, dále šleháme ve vodní lázní tak dlouho, než směs zhoustne.
-
2
Vybereme z vodní lázně, přidáme med, citrónovou šťávu a dobře promícháme, aby se med rozpustil. Rychle vychladíme v ledové vodě nebo v misce s ledem. Krém propasírujeme přes husté síto a vložíme vychladit do lednice na 240 minut. Krém opět promixujeme, vlijeme do nerezové nádoby a v lednici necháme mírně zmrazit. Během mražení několikrát promícháme. Necháme úplně zmrazit na 2 - 3 hodiny.
-
3
Před podáváním zmrzlinovou lžící naškrábeme jemně zmrzlinu a poklademe do jednotlivých misek. Ozdobíme jahodami, polijeme čokoládovou polevou.