Čokoládový dort s ostružinami
Suroviny
- 180 g Máslo čerstvé
- 200 g Cukr moučkový
- 130 g Poleva čokoládová
- 160 g Jogurt bílý
- 150 g Mouka polohrubá
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr vanilka
- 50 g Máslo čerstvé
- 30 g Mouka pšeničná hrubá
- 250 g Poleva čokoládová
- 200 g Ostružiny
- 200 g Mandle plátky
- 100 g Oříšky piniové
- 200 g Džem meruňkový
- 3 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 620 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 38 g
- Sodík 86 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 86.1 mg
- Draslík 301.9 mg
- Vláknina 4046 mg
- Vitamín A 4046 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Při pokojové teplotě změklé máslo nakrájíme na kousky a dáme do misky. Přisypeme cukr a vyšleháme do pěny. Za stálého šlehaní přidáváme žloutky, teplou čokoládu a jogurt. Z bílků vyšlehaný tuhý sníh a vanilkový cukr vmícháme do máslové směsi. Nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřicím práškem a zlehka zamícháme.
-
2
Připravenou hmotu vlijeme do dortové formy vymazanou máslem a vysypanou hrubou moukou. Vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 160 stupňové teplotě 30 minut. Upečený korpus po vytažení z trouby necháme mírně vychladnout ve formě. Potom stěny formy uvolníme, sundáme a korpus necháme volně vychladnout. Vychladlý korpus podélně rozřízneme na dva díly.
-
3
První díl potřeme džemem, položíme na něj druhý díl. Povrch a stěny dortu potřeme čokoládovou polevou. Na povrch čokolády naaranžujeme omyté a očištěné ostružiny. Stěny dortu ještě obalíme v drobně nasekaných mandlových lupíncích a nadrobno nasekaných piniových oříšcích.
-
4
Hotový dort necháme v lednici vychladnout a zatuhnout. Potom nakrájíme na úhledné trojúhelníky. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře a podáváme.