Malinový koláč se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 75 g Cukr krystal
  • 200 g Maliny
  • 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 polévková lžíce Malinová šťáva
  • 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 503 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 19 g
  • Cholesterol 144 mg
  • Draslík 92.6 mg
  • Vláknina 4689.5 mg
  • Vitamín A 4689.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 190°C. Dva stejné plechy na pečení potřeme 2 lžícemi másla.

  • 2

    Těsto: do hlubší mísy prosijeme hladkou mouku se 2 lžičkami kypřícího prášku. Do této směsi zapracujeme změklé máslo, rozkrájené na menší kousky, směs zpracujeme do hrudkové konzistence a pak přimícháme krystalový cukr, žloutek a 1 lžíci malinové šťávy. Těsto propracujeme tak, aby bylo polotuhé.

  • 3

    Nakonec ho rozdělíme na poloviny, z každé části vyválíme placku o průměru asi 20cm. Hotové placky rozprostřeme každou na jeden připravený, máslem vymazaný plech, po obvodu obou placek prstem vytlačíme výstupky. Takto připravené těsto pečeme v troubě asi 20 minut, po upečení necháme placky vychladnout na propustné podložce - nejlépe mřížkové.

  • 4

    Šlehačková náplň s malinami: šlehačku ušleháme do polotuha a opatrně do ní vmícháme 2/3 množství malin. Poslední třetinu malin odložíme na konečnou ozdobu.

  • 5

    Konečná úprava: na jednu z vychladlých placek rozetřeme šlehačku s malinami, druhou plackou přiklopíme. Na vrchní část koláče rozložíme zbylé maliny a bohatě posypeme moučkovým cukrem.

  • 6

    Koláč servírujeme studený, jako moučník.

Komentáře k receptu