Malinový koláč se šlehačkou
Suroviny
- 180 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Máslo čerstvé
- 75 g Cukr krystal
- 200 g Maliny
- 600 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Malinová šťáva
- 0.08 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 503 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 37 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 144 mg
- Draslík 92.6 mg
- Vláknina 4689.5 mg
- Vitamín A 4689.5 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 190°C. Dva stejné plechy na pečení potřeme 2 lžícemi másla.
-
2
Těsto: do hlubší mísy prosijeme hladkou mouku se 2 lžičkami kypřícího prášku. Do této směsi zapracujeme změklé máslo, rozkrájené na menší kousky, směs zpracujeme do hrudkové konzistence a pak přimícháme krystalový cukr, žloutek a 1 lžíci malinové šťávy. Těsto propracujeme tak, aby bylo polotuhé.
-
3
Nakonec ho rozdělíme na poloviny, z každé části vyválíme placku o průměru asi 20cm. Hotové placky rozprostřeme každou na jeden připravený, máslem vymazaný plech, po obvodu obou placek prstem vytlačíme výstupky. Takto připravené těsto pečeme v troubě asi 20 minut, po upečení necháme placky vychladnout na propustné podložce - nejlépe mřížkové.
-
4
Šlehačková náplň s malinami: šlehačku ušleháme do polotuha a opatrně do ní vmícháme 2/3 množství malin. Poslední třetinu malin odložíme na konečnou ozdobu.
-
5
Konečná úprava: na jednu z vychladlých placek rozetřeme šlehačku s malinami, druhou plackou přiklopíme. Na vrchní část koláče rozložíme zbylé maliny a bohatě posypeme moučkovým cukrem.
-
6
Koláč servírujeme studený, jako moučník.