Dezert s piškoty a ovocem
Suroviny
- 80 g Cukr moučkový
- 40 g Maizena - kukuřičný škrob
- 250 g Piškoty cukrářské
- 100 g Jahody zahradní
- 100 g Maliny
- 100 g Ostružiny
- 100 g Rybíz černý
- 200 ml Sherry brandy
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 500 ml Mléko polotučné
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 4 cl Koňak
- 3 polévková lžíce Marmeláda malinová
- 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
- 3 polévková lžíce Sirup Monin - grenadina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 931 kcal
- Sacharidy 114 g
- Tuky 37 g
- Sodík 267 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 106 g
- Cholesterol 384.5 mg
- Draslík 267.9 mg
- Vláknina 9470 mg
- Vitamín A 9470 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 71.8 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:
-
2
Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém.
-
3
Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem.
-
4
Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka.
-
5
Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému.
-
6
Piškoty vyložíme dno větší formy.
-
7
V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem.
-
8
Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky.
-
9
Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme.