Dezert s piškoty a ovocem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Cukr moučkový
  • 40 g Maizena - kukuřičný škrob
  • 250 g Piškoty cukrářské
  • 100 g Jahody zahradní
  • 100 g Maliny
  • 100 g Ostružiny
  • 100 g Rybíz černý
  • 200 ml Sherry brandy
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 ks Vanilkový lusk
  • 4 cl Koňak
  • 3 polévková lžíce Marmeláda malinová
  • 1 polévková lžíce Marmeláda rybízová
  • 3 polévková lžíce Sirup Monin - grenadina
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 931 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 267 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 106 g
  • Cholesterol 384.5 mg
  • Draslík 267.9 mg
  • Vláknina 9470 mg
  • Vitamín A 9470 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 71.8 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejprve si připravíme vanilkový krém z mléka [54706]:

  • 2

    Do misku vlijeme 250 ml mléka. Přidáme Maizenu, žloutky a 40 g cukru. Vymícháme dohladka krém.

  • 3

    Vanilkový lusk podélně nařízneme. Do hrnku vlijeme zbytek mléka a 20 g cukru. Přidáme naříznutý vanilkový lusk. Hrnek s mlékem, cukrem a luskem zahříváme a necháme přejít varem.

  • 4

    Potom odstavíme ze sporáku a vyndáme vanilkový lusk. Vyškrábeme z něho dřeň a vložíme zpátky do mléka.

  • 5

    Znovu uvedeme mléko k varu a vešleháme krém z Maizeny, žloutků a cukru. Přivedeme k varu a stále mícháme, dokud nevznikne hladký hustý krém. Povrch zasypeme zbytkem cukru. Necháme hodinu chladit a pak prolisujeme přes síto. Smetanu ušleháme dotuha a přimícháme ji ke krému.

  • 6

    Piškoty vyložíme dno větší formy.

  • 7

    V misce smícháme malinovou a černorybízovou marmeládu a přidáme grenadinový sirup. Omyjeme jahody, maliny, ostružiny a rybíz. Větší jahody pokrájíme na poloviny, ostatní ovoce necháme vcelku. Zakapeme ovoce koňakem.

  • 8

    Vrstvu piškotů pokapeme 100 ml sherry a pomažeme polovinou z marmeládové směsi. Natřeme polovinou vanilkového krému a naskládáme na něj polovinu ovoce. Pokládáme na ovoce zbytek piškotů, pokapeme zbytkem koňaku a vložíme zbytek marmeládové směsi. Na ni naneseme zbytek vanilkového krému a pak zbytek ovoce. Vložíme odležet na 4 hodiny do chladničky.

  • 9

    Před podáváním ušleháme dotuha smetanu a cukrářským sáčkem moučník bohatě ozdobíme.

Komentáře k receptu