Uzený bůček s rybízovo-vínovou omáčkou a křenem
Suroviny
- 80 g Slanina vepřová
- 100 g Džem rybízový
- 400 g Cibule perlová
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 5 dl Masový vývar
- 5 dl Víno ryzlink
- 1 kg Vepřový bok uzený
- 4 polévková lžíce Křen
- 1 polévková lžíce Divoké koření celé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 794 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 49 g
- Sodík 4434 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 131.1 mg
- Draslík 1166.1 mg
- Vláknina 2522.3 mg
- Vitamín A 2522.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 19.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzený (libovější) vepřový bůček dáme do hrnce s 1.5 litrem vody. Přidáme k němu očištěnou cibuli, bobkový list, stroužek česneku, sůl a pomalu budeme vařit 60 - 80 minut téměř doměkka. Poté maso vyjmeme, pokrájíme na kousky velikosti sousta. Mladou cibulku perlovku očistíme a odkrojíme zelenou nať.
-
2
Mezitím připravíme omáčku. Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. V pánvi rozškvaříme nadrobno pokrájenou uzenou slaninu. Přidáme k ní pokrájenou cibuli a osmažíme ji dorůžova. Poté přidáme rybízovou marmeládu bez zrníček, červené víno a silný čistý vývar. Do omáčky přimícháme 1 lžíci čerstvě pomletého divokého koření, přidáme 2 jarní cibule, maso a společně za občasného promíchání vaříme asi 10 minut.
-
3
Oloupeme, omyjeme křen a jemně nastrouháme. Zelenou nať z cibulky perlovky pokrájíme zešikma na proužky.
-
4
Maso a cibuli vyjmeme z omáčky, ozdobně je rozložíme na talíře, posypeme křenem a dozdobíme cibulovou natí. K masu přilijeme omáčku a servírujeme.