Jogurtový dort s ostružinami
Suroviny
- 500 g Jogurt bílý
- 80 g Máslo čerstvé
- 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 180 g Cukr krupice
- 60 g Cukr krupice
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 200 g Cukr moučkový
- 200 g Ostružiny
- 60 g Poleva čokoládová bílá
- 20 g Želatina
- 50 ml Olej slunečnicový
- 1 kávová lžička Pomerančová kůra
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 745 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 28 g
- Sodík 84 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 55 g
- Cholesterol 260.2 mg
- Draslík 323 mg
- Vláknina 6597 mg
- Vitamín A 6597 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dortovou formu vymažeme 30 g másla, vysypeme hrubou moukou. Máslo (50 g) v mikrovlnné troubě rozpustíme a necháme mírně vychladnout. Žloutky s vanilkovým cukrem a pomerančovou kůrou metlou ušleháme do tužší pěny. Bílky vyšleháme do pěny, přidáme cukr a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme rozpuštěné máslo, prosátou mouku, spolu s kypřícím práškem a vařečkou zlehka, ale důkladně, aby nám nezůstala na dně mouka, promícháme. Připravené těsto ihned vlijeme do dortové formy, vložíme do předehřáté trouby. Při 170°C teplotě pečeme 35 minut.
-
2
Příprava krému: do kastrůlku vlijeme vodu, přidáme želatinu, kterou necháme 5-10 minut namočenou. Potom ji za stálého míchání povaříme skoro do bodu varu a stáhneme z ohně. Jogurt v misce smícháme s cukrem a 60 g ostružin. Přilijeme horkou želatinu. Ze smetany vyšleháme tuhou šlehačku a přimícháme ji do jogurtu.
-
3
Upečený korpus vytáhneme z trouby, necháme vychladnout. Následovně ho vyklopíme z dortové formy, kterou vymažeme olejem, posypeme cukrem. Korpus vrátíme zpátky do formy. Poté korpus potřeme připravenou náplní, vložíme na 4 hodiny do lednice vychladnout a zatuhnout.
-
4
Nakonec sundáme dortovou formu, povrch dortu ozdobíme ostružinami, polijeme čokoládovou polevou. Ostrým nožem namočeným v horké vodě, krájíme na úhledné porce. Servírujeme na jednotlivých mělkých talířích.