Piškotový dortík s jahodami a vanilkovým krémem
Suroviny
- 500 g Jahody zahradní
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr krupice
- 10 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr krystal
- 1 kávová lžička Máta
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Vanilkový lusk
- 3 plátek Želatina
- 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Likér Cointreau
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 701 kcal
- Sacharidy 75 g
- Tuky 37 g
- Sodík 51 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 54 g
- Cholesterol 404 mg
- Draslík 249.2 mg
- Vláknina 6575.1 mg
- Vitamín A 6575.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.6 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve vyšleháme cukr s vejci do hladké pěny. Přidáme mouku a promícháme vařečkou. Těsto přemístíme do cukrářského šáčku a hladkou trubičkou naneseme na pergamenový papír tvary kolečka s průměrem cca 10 cm. V troubě přdehřáté na 180 °C pečeme cca 7-8 minut.
-
2
Mezitím namočíme želatinu do studené vody. Polovinu šlehačky vyšleháme dotuha. Ve vodní lázni utřeme žloutky s cukrem, přidáme polovinu vyškrábnutého vanilkového lusku a ušlehanou smetanu. Želatinu zvolna rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do připraveného krému. Přidáme zbylou šlehačku a dochutíme likérem.
-
3
Upečené piškoty poklademe jahodami a sáčkem na ně naneseme krém. Přiklopíme dalším piškotem a na chladném místě necháme dortíky ztuhnout.
-
4
Před podáváním posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme čerstvou mátou a případně ještě jahodami.