Borůvkový dort s kysanou smetanou
Suroviny
- 300 g Borůvky
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 75 g Mouka polohrubá
- 10 g Droždí
- 200 g Tvaroh tvrdý
- 0.5 kávová lžička Cukr krystal
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 2.5 dl Mléko plnotučné
- 1.5 dl Zakysaná smetana
- 3 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 605 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 38 g
- Sodík 160 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 179.8 mg
- Draslík 169.4 mg
- Vláknina 4475 mg
- Vitamín A 4475 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 296.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky omyjeme a necháme je okapat. Do mísy dáme mléko, vejce, špetku soli, 0.5 lžičky cukru, kvasnice a směs ručně vyšleháme. Postupně budeme přidávat hladkou a polohrubou mouku a těsto vymícháme dohladka. V misce si vymícháme nastrouhaný tvaroh s krupicovým cukrem, vanilkovým cukrem a rozpuštěným máslem. V druhé misce si v lahůdkové zakysané smetaně rozšleháme práškový cukr.
-
2
Dortovou formu vytřeme rozpuštěným máslem, těsto nalijeme do formy. Do středu těsta dáme vymíchaný tvaroh tak, že necháme okraj těsta asi 2-3 cm bez tvarohu. Po celé ploše rozprostřeme borůvky a dort dáme do předehřáté trouby na 220°C péct. Pečeme 15-17 minut, poté dort polijeme připravenou smetanou a dopečeme ho asi 5-7 minut dozlatova.
-
3
Vychladlý borůvkový dort krájíme na trojúhelníky a podáváme.