Pochoutka z jahod se šampaňským
Suroviny
- 1450 g Jahody zahradní
- 75 g Mandle
- 45 g Pudinkový prášek - vanilkový
- 50 g Cukr moučkový
- 100 g Piškoty cukrářské
- 125 g Sušenky Amaretti
- 500 ml Mléko polotučné
- 450 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 375 ml Víno šumivé (sekt)
- 150 ml Sherry brandy
- 1 kg Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 854 kcal
- Sacharidy 149 g
- Tuky 23 g
- Sodík 77 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 143 g
- Cholesterol 58.6 mg
- Draslík 284.8 mg
- Vláknina 8634 mg
- Vitamín A 8634 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 85.3 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 470.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce dáme 1 kg jahod, 250 ml šampaňského a zahříváme dokud se jehody nerozvaří. Poté přisypeme 1 kg cukru a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přecedíme přes cedník do sklenic, které pak uzavřeme a dáme do lednice. Do skleněné mísy rozložíme piškoty a sušenky a pokapeme je sherry. Do menšího hrnce dáme 250 ml jahodového želé rozehřát a polijeme jím piškoty a sušenky. Mezitím si nasucho opražíme nasekané mandle a klasicky uvaříme vanilkový pudink. Na piškoty rozložíme zbytek jahod, posypeme 1/2 opražených mandlí a přelijeme studeným vanilkovým pudinkem. Vyšleháme šlehačku s moučkovým cukrem a opatrně do ní vmícháme šampaňské. Šlehačku dáme jako poslední vrstvu na vanilkový pudink a posypeme zbylými mandlemi.