Křehký jahodový koláč s likérem
Suroviny
- 250 g Jahody zahradní
- 400 g Linecké (křehké) těsto
- 250 g Sýr Ricotta
- 165 ml Jogurt nízkotučný
- 1 kávová lžička Olej olivový
- 3 kávová lžička Želatina
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 3 polévková lžíce Džem meruňkový
- 1 polévková lžíce Džus pomerančový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 2 polévková lžíce Likér Cointreau
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 302 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 5 g
- Sodík 58 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 17.2 mg
- Draslík 148.7 mg
- Vláknina 1440.4 mg
- Vitamín A 1440.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Balíček hotového lineckého těsta rozválíme na placku o průměru cca 28 cm, nastrouháme pomerančovou kůru a odstopkujeme a rozpůlíme jahody.
-
2
Do olejem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm vložíme těstovou placku, ořízneme okraje, dno propícháme vidličkou a formu vložíme do trouby, předehřáté na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C a dále pečeme 10-15 minut. Když korpus získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme.
-
3
Mezitím připravíme náplň. V mixéru dohladka umixujeme sýr ricotta s jogurtem, cukrem a pomerančovou kůrou a umixovanou směs dáme do mísy. V rendlíku smícháme pomerančový džus se lžící likéru Cointreau, přidáme želatinu a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Když želatina zhoustne, necháme ji 5 minut vychladnout a pak ji vmícháme do sýrové směsi. Dále ušleháme bílkový sníh, lehce ho smícháme se sýrovou směsí, kterou pak naplníme připravený upečený korpus. Na uhlazený povrch náplně navrstvíme půlky jahod.
-
4
Nakonec připravíme polevu. V malém rendlíku smícháme džem se lžící likéru Cointreau a za mírného zahřívání směs mícháme. Když se džem rozpustí, necháme polevu vychladnout a pak s ní potřeme jahody na koláči.
-
5
Hotový koláč vložíme do chladničky, necháme ztuhnout, pak ho naporcujeme a servírujeme.