Ostružinový koláč s mascarpone
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Tuk
- 20 g Citronová kůra
- 100 g Cukr vanilka
- 60 g Cukr vanilka
- 500 g Mascarpone
- 350 g Ostružiny
- 30 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 40 ml Grappa
- 40 ml Sirup malinový
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 36 g
- Sodík 43 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 163.3 mg
- Draslík 66.4 mg
- Vláknina 5772 mg
- Vitamín A 5772 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.9 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy nasypeme vanilkový cukr, přidáme máslo a rozetřeme. Přisypeme špetku soli, mouku, strouhanou citronovou kůru, přidáme 2 žloutky a vypracujeme těsto. Nakonec přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Dáme na mrazák na 1 hodinu uležet.
-
2
Formu vymažeme tukem, těsto vyválíme na plát o velikosti formy, vložíme do ní a formu dáme do silně vyhřáté trouby péct asi na 12-15 minut. Koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
-
3
Mezitím si připravíme krém. Do mísy vložíme mascarpone, přisypeme vanilkový cukr, přidáme smetanu, trochu grappy a vyšleháme hladký krém. Rozetřeme rovnoměrně na vychladlý piškot, posypeme ostružinami, pokapeme sirupem a dáme do lednice vychladit.
-
4
Vychlazený koláč naporcujeme a podáváme.