Šumavský bramborový závin s perníkem a ořechy
Suroviny
- 100 g Brambory
- 80 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Ořechy lískové
- 50 g Ořechy vlašské
- 10 g Cukr krupice
- 50 g Cukr krupice
- 22 g Droždí
- 60 g Perník
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Cukr skořicový
- 2 špetka Sůl
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Brusinky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 810 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 30 g
- Sodík 270 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 71.3 mg
- Draslík 326.4 mg
- Vláknina 11124 mg
- Vitamín A 11124 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 206.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme nejdříve všechny potřebné ingredience: nastrouháme perník a odložíme do misky. Lískové a vlašské ořechy nastrouháme a dáme do druhé misky. Brusinky omyjeme a přimícháme je k ořechům.
-
2
Den předem uvařený jeden velký brambor (100 g) oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Přidáme prosátou mouku, sůl, kvásek a promícháme. Těsto dáme na pomoučený vál a dobře ho propracujeme. Těsto položíme na pečící papír o rozměru pečícího plechu. Na papíru z těsta vyválíme plát tenký asi 5 mm. Potřeme ho rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme strouhaným perníkem, nastrouhanými ořechy s brusinkami, cukrem a skořicovým cukrem. Boční okraje (2-3 cm) přehneme dovnitř a těsto pomocí papíru zavineme. I s pečícím papírem přeneseme závin na plech a necháme asi 20 minut kynout. Poté ho potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme do předehřáté trouby na 180 °C. Pečeme dozlatova přibližně 30-35 minut.
-
3
Perníkový závin necháme vychladnout. Krájíme ho na řezy široké asi 6 cm, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.