Šumavské krupicové noky s borůvkovou omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 250 g Borůvky
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 120 g Smetana 12% (konzumní)
  • 250 g Tvaroh měkký
  • 150 g Krupička dětská
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2.2 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Solamyl
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 423 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 180 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 151.2 mg
  • Draslík 88.2 mg
  • Vláknina 3265.5 mg
  • Vitamín A 3265.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.1 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 45.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Borůvky pečlivě přebereme a v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou. Borůvky dáme do hrnce s 1 dl vody, přimícháme cukr, skořici, lžíci másla a špetku soli, a borůvky rozvaříme. V hrnku rozmícháme Solamyl s třemi lžícemi vody a zahustíme borůvkovou směs v hrnci, kterou pak ještě zjemníme přimícháním smetany.

  • 2

    Vajíčka rozklepneme, bílky oddělíme od žloutků a vyšleháme z nich tuhý sníh.

  • 3

    Zbylé máslo v míse utřeme se žloutky a tvarohem, pak přimícháme dětskou krupičku a nakonec sníh z bílků. Z těsta vykrajujeme namočenou lžící noky, které ve vařící osolené vodě uvaříme doměkka.

  • 4

    Uvařené noky rozložíme na servírovací talíře, polijeme borůvkovou omáčkou a podáváme.

Komentáře k receptu