Neplněné buchty s borůvkovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr krupice
- 20 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Skořice mletá
- 0.5 l Kompot borůvkový
- 0.5 l Mléko polotučné
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 kg Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Solamyl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 695 kcal
- Sacharidy 116 g
- Tuky 20 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 73.2 mg
- Draslík 133.6 mg
- Vláknina 2893.2 mg
- Vitamín A 2893.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V misce smícháme droždí s 1 lžící cukru. V hrnku ohřejeme 2,5 dl mléka a rozpustíme v něm 75 gramů másla.
-
2
Ve větší míse smícháme mouku, vajíčko, 60 gramů krupicového cukru, vanilkový cukr a sůl, přidáme připravené droždí, přilijeme mléko s máslem a vypracujeme hladké těsto, které necháme 15 minut na teplém místě kynout. Pak znovu důkladně prohněteme a necháme kynout dalších 15 minut.
-
3
Zapékací mísu nebo pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou.
-
4
Z vykynutého těsta vytvoříme váleček, který rozkrájíme na 16 stejných částí, které zakulatíme, naskládáme do formy a necháme znovu 15 minut kynout.
-
5
Zbylé mléko přihřejeme, rozpustíme v něm zbylé máslo, přimícháme 25 gramů cukru, směsí potřeme buchty a pečeme je 30 minut v troubě, předehřáté na 200 stupňů.
-
6
Borůvkový kompot slijeme, šťávu zachytíme a borůvky necháme v cedníku okapat. Polovinu šťávy smícháme se Solamylem, polovinu v hrnku promícháme se skořicí a zbylým krupicovým cukrem, necháme přejít varem, přilijeme zahuštěnou část šťávy, přisypeme borůvky a důkladně promícháme. Již nevaříme. V případě potřeby šťávu naředíme vodou.
-
7
Upečené buchty rozdělíme ještě teplé na servírovací talíře, posypeme moučkovým cukrem a podáváme s připravenou teplou borůvkovou omáčkou.