Borůvkové řezy z tvarohového těsta
Suroviny
- 750 g Tvaroh měkký
- 75 g Cukr krupice
- 300 g Mouka polohrubá
- 100 g Mandle
- 400 g Borůvky
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 866 kcal
- Sacharidy 112 g
- Tuky 28 g
- Sodík 29 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 104 g
- Cholesterol 154.5 mg
- Draslík 663.9 mg
- Vláknina 16582 mg
- Vitamín A 16582 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 11.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Borůvky pečlivě přebereme, v cedníku je důkladně propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
-
2
Mandle spaříme horkou vodou, oloupeme, polovinu nakrájíme na jemno, druhou polovinu na tenké lupínky.
-
3
V míse vyšleháme tvaroh s krupicovým cukrem, mlékem a olejem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně ji přidáme k tvarohové směsi, pak ještě přimícháme nasekané mandle a vypracujeme vláčné těsto.
-
4
Na pomoučené pracovní ploše těsto rozválíme na obdélník a přendáme na plech s rozprostřeným pečicím papírem. Na těsto dáme borůvky, na každé straně ponecháme volný okraj. Těsto bez borůvek překlopíme nejprve z kratší, pak z delší strany doprostřed.
-
5
Koláč pečeme 20 minut ve středně vyhřáté troubě, pak ho potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme lupínky mandlí a dopečeme ještě dalších přibližně 15 minut.
-
6
Upečený koláč necháme mírně vychladnout, pak ho opatrně sundáme z plechu, pocukrujeme a nakrájíme.