Mošt z čerstvých trnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 398 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 4 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 82 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 0.8 mg
- Vláknina 60000 mg
- Vitamín A 60000 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme dobře zralé a mrazem spálené trnky. Propláchneme je vodou a rozmačkáme. Přemístíme do kastrolu, zalijeme vodou a zvolna zahřejeme na teplotu 80°C. Horké ihned vylisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal.
-
2
Poté čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou a vmícháme cukr. Odložíme, dokud se nerozpustí, mezitím občas promícháme. Šťávu rozdělíme do lahví a zavíčkujeme, nebo převážeme dvojitým celofánem. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě.